USA:s optimism möter rysk tvekan - nya förhandlingar om begränsad vapenvila i Ukraina
2025-03-24 / Juniorambassadörerna för Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram

Nya amerikanska förhandlingar om begränsad vapenvila mellan Ryssland och Ukraina har inletts i Saudiarabien med fokus på Svarta havet och energiinfrastruktur.
USA har inlett separata samtal med Ukraina och Ryssland i Saudiarabiens huvudstad Riyadh i ett försök att nå framsteg mot en vapenvila i kriget i Ukraina. Förhandlingarna, som inleddes på söndagen med ukrainska representanter och fortsatte på måndagen med ryska delegater, är en del av president Donald Trumps försök att få slut på det tre år långa ryska anfalskriget.
– Jag tror att ni kommer att se verkliga framsteg i Saudiarabien på måndag, särskilt när det gäller en vapenvila över Svarta havet för fartyg från båda länderna. Och därifrån kommer man naturligt att övergå till en fullständig vapenvila, sade USA:s särskilda sändebud Steve Witkoff i en intervju med Fox News.
Fokus på begränsad vapenvila
Förhandlingarna syftar i första hand till att utarbeta detaljer kring en begränsad vapenvila som skulle skydda energianläggningar och möjliggöra säker sjöfart i Svarta havet. Detta följer på separata telefonsamtal som Trump hade med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands diktator Vladimir Putin förra veckan.
Efter söndagens möte med den amerikanska delegationen beskrev Ukrainas försvarsminister Rustem Umjerov samtalen som "konstruktiva och informativa" och uppgav att de hade diskuterat "viktiga frågor, framför allt inom energisektorn" enligt Kyiv Independet.
Zelenskyj har uttryckt stöd för en ömsesidig vapenvila gällande angrepp mot energianläggningar men har anklagat Ryssland för att fortsätta attackerna trots Putins löfte om en 30-dagars paus i angrepp mot ukrainsk energiinfrastruktur.
Svåra förhandlingar väntar
Trots vissa positiva signaler finns det betydande hinder för en bredare fredsuppgörelse. Ryssland har ställt långtgående krav, inklusive att väst ska upphöra med vapenleveranser till Ukraina – ett villkor som Ukraina och dess allierade har avvisat.
Den ryska regimen har också dämpat förväntningarna. Enligt den ryske talesperson Dmitrij Peskov "står vi bara i början av denna väg" uppger FAZ.
Samtidigt fortsätter striderna. Under helgen genomförde Ryssland omfattande drönarattacker mot Kiev och andra ukrainska städer, vilket resulterade i flera dödsfall, inklusive ett femårigt barn. Zelenskyj har använt dessa attacker för att argumentera för ökat tryck på Moskva.
– Nya beslut och nytt tryck på Moskva behövs för att få slut på dessa attacker och detta krig, sade Zelenskyj på söndagen enligt Bloomberg.
Olika förväntningar på förhandlingarna
USA:s delegation leds av Andrew Peek från Vita husets nationella säkerhetsråd, och Michael Anton, en högre tjänsteman vid utrikesdepartementet. Ryssland representeras av Grigorij Karasin, ordförande i federationsrådets utrikesutskott, och Sergej Besseda, en rådgivare till chefen för den federala säkerhetstjänsten FSB.
Medan Ukraina har skickat högnivårepresentanter, inklusive försvarsminister Umjerov, har Ryssland valt att skicka tjänstemän på lägre nivå, vilket enligt bedömare kan tyda på att Moskva inte har bråttom att nå en överenskommelse.
– Detta är relativt tekniska personer som kan säkerställa att samtalen inte forceras, för att sakta ned Trump, sade Michail Vinogradov, chef för tankesmedjan St. Petersburg Politics Foundation enligt Bloomberg.
USA:s optimism möter europeisk skepsis
Trots utmaningarna uttrycker USA:s representanter optimism. Witkoff sade efter ett möte med Putin i Moskva tidigare i månaden att han "känner att [Putin] vill ha fred", enligt Reuters.
Europeiska ledare är dock mer skeptiska. De fruktar att Trumps önskan om en diplomatisk framgång kan leda till att han offrar Ukrainas intressen och går med på villkor som lämnar landet sårbart för framtida ryska attacker.
– Hittills låtsas Ryssland förhandla, talar om en möjlig fred och möjlig vapenvila, men de är inte ens redo att upprätthålla vapenvilan som utlovats att inte attackera, att inte slå mot kritisk infrastruktur, sade Litauens president Gitanas Nausėda enligt Bloomberg.
Denna artikel och fler som handlar om EU kan du läsa på www.europaportalen.se