Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

EU förbereder motåtgärder mot USA:s tullar - men föredrar förhandlingsbordet

2025-04-07 / Juniorambassadörerna på Strandskolan

EU-länderna står enade i sitt svar på USA:s nya tullar på 20 procent på all europeisk export. Vid ett extrainsatt möte i Luxemburg på måndagen enades handelsministrarna om en strategi som prioriterar förhandlingar men som också inkluderar motåtgärder om USA inte visar förhandlingsvilja.– Vi står redo att förhandla med USA. Vi har erbjudit nolltullar för bilar och alla industrivaror, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU:s handelskommissionär Maroš Šefčovič och Michał Baranowski, statssekreterare från det polska EU-ordförandeskapet, betonade efter mötet att EU-länderna står enade i sin respons på de amerikanska tullarna, som är de högsta på hundra år.

– Budskapet som kom från mötet är verkligen ett budskap om enighet. Vi har haft en mycket öppen och ärlig diskussion. Vi undrade nog alla hur EU:s medlemsländer skulle reagera på dessa extraordinära åtgärder från USA, sade Baranowski efter mötet.

Han underströk att alla medlemsländer föredrar en förhandlingslösning framför ett potentiellt handelskrig.

– Alla skulle föredra en förhandlad lösning som tar oss bort från ett potentiellt handelskrig som kan leda till förlorade jobb och förlorat välstånd, sade Baranowski.

Trefaldig strategi mot tullarna
Šefčovič upprepade EU:s strategi som består av tre delar: försvara EU:s intressen genom motåtgärder, diversifiera handeln genom nya avtal, och förhindra att handeln omdirigeras på ett skadligt sätt.

– Den nuvarande handelssituationen med USA, vår viktigaste partner, är i ett tufft läge. En rad tullar drabbar en betydande del av EU:s export. I själva verket står 380 miljarder euro av EU:s export till USA, cirka 70 procent av vår totala export [till USA], inför tullar på 20, 25 procent eller ännu högre, sade Šefčovič.

Han betonade att EU är redo att förhandla men inte kommer att vänta i evighet. EU kommer att införa motåtgärder mot USA:s stål- och aluminiumtullar, som Trump införde i ett tidigare skede, i två steg – den 15 april och den 15 maj.

– Vi kommer att skicka den slutgiltiga listan och tullnivåerna till medlemsländerna senare i dag. Omröstningen bland EU-länder är planerad till den 9 april, med den slutgiltiga listan antagen den 15 april. Tullarna på produkter kommer att träda i kraft samma dag för den första delen av åtgärderna och den 15 maj för de återstående, förklarade Šefčovič.

Dessa motåtgärder är specifikt riktade mot USA:s tidigare införda tullar på stål och aluminium, inte mot de nyligen aviserade 20-procentiga tullarna på nästan all europeisk export, som EU fortfarande utarbetar ett svar på.

von der Leyen erbjuder nolltullar
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll en separat presskonferens där hon erbjöd USA nolltullar på bilar och alla industrivaror.

– Vi står redo att förhandla med USA. Vi har erbjudit nolltullar för bilar och alla industrivaror, som vi framgångsrikt har gjort med många andra handelspartner, eftersom Europa alltid är redo för en bra överenskommelse, sade von der Leyen.

Hon betonade att tullarna främst drabbar amerikanska konsumenter och företag, men att de också har en massiv påverkan på den globala ekonomin.

– Vi kommer också att skydda oss mot indirekta effekter genom omdirigering av handel. För detta ändamål kommer vi att inrätta en arbetsgrupp för importövervakning, sade von der Leyen.

Med "omdirigering av handel" syftar von der Leyen på risken att varor som inte längre kan exporteras till USA på grund av tullarna istället skickas till EU, vilket kan skada europeiska producenter.

Olika syn på motåtgärder
Trots den övergripande enigheten finns det skillnader i hur kraftfullt olika medlemsländer anser att EU bör svara på de amerikanska tullarna.

Tysklands ekonomiminister Robert Habeck förespråkade en tydlig och bestämd hållning mot de amerikanska tullarna. Han menade att EU bör utnyttja sin styrkeposition och inte vika sig.

– USA är i en svag position. Uttalandena från Elon Musk som man har sett under helgen talar exakt detta språk, att de ser att de har försatt sig i en svag position, om – och det är förutsättningen för det politiska arbetet – Europa står enat, sade Habeck inför mötet.

Habeck syftade på att Musk, som är en av USA:s president Trumps anhängare, under helgen hade föreslagit att helt avskaffa tullar mellan EU och USA, vilket enligt den tyska ministern visade att den amerikanska sidan redan känner av trycket från marknadernas negativa reaktioner. Habeck menade att EU bör agera från en position av styrka och inte skynda sig att kompromissa.

Sveriges utrikeshandelsminister Benjamin Dousa betonade vikten av att undvika upptrappning.

– Vi vill inte ha en upptrappning, vi vill inte ha ett handelskrig med USA. Vi vill ha mer handel och mer samarbete med USA. Men EU står enat just nu. Vi förespråkar en förhandlad lösning, men är naturligtvis redo för motåtgärder som är välriktade och proportionerliga, sade Dousa.

Irlands premiärminister och utrikesminister Simon Harris varnade för att använda EU:s verktyg mot ekonomiska påtryckningar, som skulle kunna rikta in sig på amerikanska teknikföretag.

– Om man skulle gå in i det utrymmet skulle det vara en extraordinär upptrappning vid en tidpunkt då vi måste arbeta för nedtrappning. Det är på många sätt det mest drastiska alternativet om man börjar tala om användningen av verktyget mot ekonomiska påtryckningar, sade Harris.

USA:s tullar och EU:s planerade motåtgärder

USA:s tullar mot EU:

  • Stål och aluminium: 25% tull på stål och aluminium samt derivat
  • Bilar och bildelar: 25% tull på personbilar och vissa bildelar
  • "Motsvarande" tullar: 20 % tull på nästan all övrig export från EU (ca 70% av EU:s totala export till USA påverkas)
  • Totalt värde: Påverkar europeisk export värd cirka 380 miljarder euro
  • Ikraftträdande: 9 april 2025

EU:s planerade motåtgärder:

  • Första fasen (15 april 2025):
    • Riktad mot USA:s stål- och aluminiumtullar
    • Omfattar amerikanska produkter som kött, spannmål, trä och kläder
    • Bourbon whiskey tas bort från listan efter påtryckningar från europeiska alkoholproducenter
  • Andra fasen (15 maj 2025):
    • Ytterligare motåtgärder mot stål- och aluminiumtullarna
    • Kan omfatta produkter som tuggummi, tandtråd, dammsugare och toalettpapper
  • Planerade åtgärder mot 20-procentstullarna:
    • Under utarbetande
    • Kan inkludera både varor och tjänster
    • Vissa medlemsländer förespråkar åtgärder mot amerikanska teknikföretag

Beslutsprocess:

  • Omröstning om första och andra fasen: 9 april 2025
  • För att stoppa åtgärderna krävs att minst 15 medlemsländer som representerar 65% av EU:s befolkning röstar emot

Skyddsåtgärder mot handelsomdirigeringar:

  • Inrättande av en särskild arbetsgrupp för importövervakning
  • System för att spåra handelsflöden i realtid
  • Fokus på att förhindra att kinesiska produkter som inte längre kan exporteras till USA översvämmar EU-marknaden

Förhandlingsalternativ:

  • EU har erbjudit nolltullar för bilar och alla industrivaror
  • Kommissionen arbetar på ett "term sheet" med möjliga eftergifter till USA
  • Fokus på att hitta en förhandlingslösning som gynnar båda parter
Mer om tullar

År 2023 hade både EU och USA tullar på 2–3 procent i genomsnitt gentemot varandra, enligt beräkningar från Sveriges handelsmyndighet Kommerskollegium, rapporterar SvD

I lördags införde USA tullar på 10 procent och på onsdag höjs varutullarna för EU-länder med ytterligare 10 procent till 20 procent. USA har tidigare beslutat om biltullar på 25 procent och stål- och aluminiumtullar på 25 procent för EU. Av all varuexport från EU gick 2024 21 procent till USA – motsvarande siffra för Sverige var 9 procent 2023.

Den här artikeln och många fler som handlar om EU hittar du på https://www.europaportalen.se

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren