Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

2014-2024

2024-05-31 / Ragna Åberg

2014 kom vi till Strandskolan som nyfikna 6-åringar. Vi möttes av många nya intryck och allt kändes stort, skrämmande och spännande. Vi var yngst på skolan, livrädda för niorna och hade ingen aning om vad som väntade.

Lågstadiet var en tid full av lek, fantasi och nyfikenhet, där varje dag var fylld av spännande äventyr och möjligheter att lära sig något nytt. Allt präglades av utomhusraster, fritidsgympa och fruktstunder. Jag kommer aldrig att glömma alla gånger vi samlats på den runda mattan för att sjunga engelska sånger och ramsor, eller alla gånger vi spelat kula under rasterna. När man gick i lågstadiet förstod man inte att man skulle ta vara på den tid man hade. Man fattade aldrig att alla roliga utflykter och raster en dag skulle komma till ett slut. Lågstadiet kommer alltid att vara en av de roligaste tiderna i mitt liv. En tid då man kunde ha kul utan att bry sig om vad andra skulle tycka.

Till slut blev vi äldre, klasserna ändrades och vi flyttades upp till mellanstadiet. Mellanstadiet var en period i dimma, en tid som snabbt flög förbi. Jag minns klassbytet från trean till fyran, de nya lärarna och betygen i årskurs sex. Jag minns också hur vi gjorde precis allt för att slippa gå ut på rasterna. Vi gömde oss i hörn och sprang för glatta livet om det kom en lärare.

Sen kom högstadiet. Under de tre senaste högstadieåren har jag klagat mycket på Strandskolan, speciellt på alla prov och inlämningar som kastats över oss. Det kändes som att man aldrig var ledig från skolan. Ska det verkligen vara så? Jag har många gånger tröttnat på hur ofta vi har orienterat och simmat med klassen, precis som att man skulle glömma bort hur man simmar.

På Strandskolan har man alltid hittat något att klaga på men det är även här jag har skapat minnen och vänskapsband som jag kommer bära med mig resten av livet. Jag vill tacka Elvira, Saga, Evelina och Elize för alla roliga stunder vi haft tillsammans men även Jamil för alla gånger han låtit fem jobbiga tonårstjejer hänga med honom nere på Jam Jam. Det finns mycket jag aldrig kommer glömma, som Anders röda vattenflaska som han ständigt har med sig och dricker ur då och då, Anna-Karins färgstarka och glada kläder och Jonas “I love my students”- tröja som han alltid hade på sig när vi hade prov.

Att gå ut grundskolan är en milstolpe i livet, en tid då man lämnar barndomen bakom sig och kliver in i en ny fas i livet och börjar förbereda sig för vuxenvärlden. Det är en tid fylld av nervositet och spänning, men också av stolthet och glädje över att ha klarat av alla utmaningar som skolan har inneburit. Vi har gått i Strandskolan i snart 10 år. Det har varit en plats där vi lärt oss mycket mer än bara ämneskunskaper- vi har lärt oss att vara självständiga, att samarbeta med andra och att vara ansvarstagande och respektfulla. Nu kan vi fortsätta växa och utvecklas och vi kommer att stå inför nya utmaningar och möjligheter, men jag kommer alltid tacka Strandskolan för den grund den byggt upp för mig Så låt oss fira och njuta av denna stund, och se fram emot allt spännande som väntar runt hörnet. 2024 lämnar vi Strandskolan som trötta 16-åringar och vi är redo att ta oss an världen!

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren