Hela Blomman får 100000 kronorför arbetet för mänskliga rättigheter
2019-05-17 / Yahye Yusuf
--Jätteroligt att vårt arbete blir uppmärksammat på det här sättet, säger Nacimo Hasan i SA1, som tillsammans med flera nuvarande och före detta elever driver föreningen Hela Blomman, som kämpar mot kvinnlig könsstympning och hjälper tjejer som redan drabbats av den farliga och grymma traditionen. 100000 kronor får föreningen av Västra Götralandsregionen, som i år väljer att dela ut mänskligarättigheterstipendiet till Hela Blomman.
Föreningen startades av nuvarande socionomstudenten Fatima Afarah, när hon gick på Angeredsgymnasiet. Nacimo var med från allra första början och sedan har det tillkommit mängder av elever på skolan och många, många andra.
--Det är ju ingen hemlighet att många flickor på Angeredsgymnasiet lider svårt av problem som de fått i sina hemländer på grund av traditionen att könsstympa unga flickor, berättar Fatima Afarah.
--Det här har väldigt lite med religion att göra, det handlar nästan uteslutande om gamla traditioner som lever kvar i samhällen där okunskapen är stor.
Hela Blomman har tagit som sin främsta uppgift att sprida modern information om kvinnlig könsstympning så att alla till slut förstår att det är både plågsamt och livsfarligt att skära i flickors underliv. Och det förstör livskvaliteten för kvinnorna hela livet.
--Dessutom är det ju olagligt. Idag kan man få fängelse i upp till sex år om man utsätter en ung flicka för detta. Även om det sker i hemlandet, berättar Fatima.
Hela Blomman skall leva. Då blommar den och doftar underbart. Det är den vackra omskrivningen av föreningens logga med den ihopsydda rosa rosen.
--Vår uppgift är ju både att se till att människor känner till riskerna med könsstympning och att erbjuda tjejer som drabbats i sina hemländer stöd och hjälp. Inte minst på den nya vulvamottagningen på Angereds Närsjukhus finns det ju jättefina möjligheter att bli av med många av besvären om man utsatts för könsstympning, säger Nacimo Hasan.
Både hon och Fatima märkte också tidigt att frågan om kvinnlig könsstympning också är en viktig fråga för unga killar. De har båda fått många reaktioner i stil med att "det här hade jag ingen aning om" eller att "hur kan man utsätta sin dotter för alla de här riskerna".
Därför har det blivit viktigt att redan från början arbeta med en blandad föreningsstyrelse och ta in både tjejer och killar som medlemmar i föreningen. Yonis Abdi är en av dem som engagerade sig tidigt;
--Jag tycker att könsstympning är alldeles förfärligt och vill absolut inte att mina döttrar i framtiden skall utsättas för de här riskerna.Och jag har säkert jättemånga tjejkompisar som redan drabbats, utan att de spontant pratar med mig eller andra killar om detta. Men då vill jag kunna hjälpa till och ge råd om vart man kan gå och få hjälp till exempel, berättar Yonis.
Det är politikerna i Västra Götalandsregionen, alltså de som beslutar om sjukvård, kultur och Västtrafik bland annat, som tilldelat Hela Blomman det fina stipendiet för arbetet med mänskliga rättigheter. I samband med regionfullmäktiges majmöte i Vänersborg sker överlämnandet. Vill du veta mer om kvinnlig könsstympning så är detta en upplysande och trovärdig länk https://unicef.se/fakta/kvinnlig-konsstympning
Läs artikeln på Angeredswebben | Till skoltidningen Angeredswebben