Westerlundska gymnasiet - ”Sveriges finaste gymnasieskola”
2024-10-10 / Linnea Kling
Solen strålar in genom de stora fönsterna på nya Westerlundska gymnasiet. Ett härligt sorl hörs runt om i den nya byggnaden på Sandbrogatan. Eleverna verkar positiva och glada, känslan i den nya skolan är lyckligare än på den förra. Jag står just nu vid skolans huvudentré och tittar ut över skolans hjärta. Den ståtliga trappen. Den moderna designen och de ljusa utrymmena skapar en härlig atmosfär.
Jag träffar rektor Daniel Hellström, i ett av skolans många samtalsrum.
- Känslan över nya byggnaden är att det känns jättehäftigt att få vara en del av Sveriges finaste gymnasieskola, för det finns ingen som kan mäta sig med den här, säger Daniel. Sedan fortsätter han.
- Att så många elever och personal, varje dag, får känna att de går i Sveriges finaste gymnasieskola är en mäktig känsla. Man märker av både inomhusmiljön, ljuset och temperaturen, som ett lyft. Jag har mycket personal som har sagt till mig att tidigare på förra skolan kom dem hem med huvudvärk. Det gör de inte längre. Andra har sagt att de behövde ta astmamedicin ofta, det gör de inte längre. Vilket naturligtvis är hemskt för mig att höra som arbetsmiljöansvarig, även på förra skolan, men ändå veta att nu är det så mycket bättre.
Skolledningen började drömma redan 2017, det var då den nya skolan började planeras. Det tog lite tid innan politikersbeslut var tagna och tillstånd var utlämnat, men år 2021 satte man spaden i jorden. Han säger även att han själv och resten av skolledningen levt i två världar de senaste åren. Rektor Daniel har under denna tid inte bara bedrivit en hel skolverksamhet utan också byggt upp en ny skola.
- Äntligen kan vi fokusera på att driva skola, i stället för att bygga skola, säger rektor Daniel med ett leende på läpparna.
Jag går längst en lång och slingrig kö, full av hungriga elever. En doft av fisk, dagens lunch, väller ut från matsalen. Rektor Daniels favoritdelar på skolan är just matsalen, men också aulan. Just dessa delar av skolan lade man extra tid på, så han känner sig nöjd över resultatet. Han menar att de tagit till sig den feedback de fått av elever, sen innan. De sökte känslan av att kunna sitta själv, utan att känna sig ensam i matsalen. Därför byggdes barstolar med höga bord ut mot fönsterna.
En stor skillnad på den nya skolan jämfört med den gamla är takhöjd, ljusinsläpp och ventilation. Skolan har blivit en ljus, luftig och fräsch plats. Något som eleverna på Westerlundska gymnasiet verkar uppskatta. Den, kanske, största skillnaden för eleverna på Enköpings gymnasieskola är luften och värmen i byggnaden.
- Ni som gick i D-huset, med glastak på gamla skolan, vet ju att det kunde vara 35 grader varmt i maj & augusti samt 17 grader i januari. Nu har det blivit en stor skillnad både för er elever och för skolans personal, säger Daniel.
Någon som instämmer i detta är Noah Hoffman, Sa22m.
- Ja det är definitivt förbättring i hur luftigt det är. I förra var det väldigt instängt och varmt. Jag tror också att nu på den här skolan kommer det inte bli lika kallt på vintern heller. Det förväntar jag mig.
Nya Westerlundska gymnasiet har genomgått en förvandling från den föregående skolan. Den nya skolan har ett modernt utseende och resurser som gynnar eleverna. Byggnaden är designad för att främja lärande och kreativitet men också en känsla av trygghet och gemenskap. Eleverna på skolan verkar trivas i den inspirerande miljön. De rundade träpanelerna som täcker utsidorna av grupprummen på de olika studietorgen visar att varje hörn är designat med noggrann baktanke. Skolans estetiska uttryck är en fröjd för ögat.
Det verkar som att Westerlundska gymnasiet har lyckats skapa en miljö där eleverna kan trivas och växa, både akademiskt och personligt.
Med en inspirerande atmosfär, gemenskap och estetiskt tilltalande omgivningar, är skolan en plats där potentialen hos varje elev kan blomstra, säger en lärare på Westerlundska gymnasiet.