Så gick det för avgångseleverna 2014
2024-05-16 / Tyra Almcrantz
Onsdagen den 5 juni äger studenten rum för årets avgångselever på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Men vad är planen efter? Ska de ut och resa? Ska de jobba? Eller ska de börja studera till hösten? En fråga som väcker många olika känslor hos ungdomarna. WGYnytt har undersökt vad avgångseleverna 2014 har seden studenten.
Efter studenten föds en ny värld med massa nya och stora möjligheter. Känslan av frihet som många har längtat efter under flera år kan helt plötsligt kännas skrämmande. Det är nu inte längre någon som säger till dig vad du ska göra, och det är väldigt få som vet exakt vad de vill göra resten av livet den dagen de tar studenten. Många känner både stress och ångest för hur framtiden kommer att bli, vilket visar sig är vanligt när jag undersökte vad Westerlundskas avgångselever har för plan efter studenten. Hälften av de deltagande vet inte vad de ska göra efter studenten, i princip alla av dem beskriver att de känner eller har känt känslan av både stress och ångest kring detta. Därför har jag valt att gräva djupare i denna stora och för vissa ångestladdade fråga. Vad gör egentligen ungdomar första tiden efter studenten?
Jag har valt att kontakta en klass som tog studenten för exakt 10 år sedan från samhällsvetenskapliga programmet på Westerlundska gymnasiet. Klassen hade namnet Sa3b och bestod av 32 elever samt mentorn Katharina Lidmark.
- Det var en studiemotiverad, ambitiös och mycket sammansvetsad klass berättar Lidmark.
Hon förklarar att alla elever hade spännande planer inför framtiden och att hon även vet att flera av dem även uppnått sina mål.
Ungefär hälften av Sa3b har valt att delta i undersökningen. Så av 15 har 13 stycken studerat efter avslutad gymnasieexamen vilket är ungefär 85%. Det är en hög andel enligt Statistikmyndigheten SCB som anger att det är ungefär 45% av befolkningen som läst vidare efter gymnasiet. Av de 85% i Sa3b som har studerat vidare idag var det ungefär 40% vilket motsvarar 5 personer som påbörjade sina studier under första året efter studenten. Detta motsvarar alltså att en tredjedel av de deltagande började sina studier på universitet/högskola under första året och detta motsvarar statistiken på SCB som uppger att ungefär 25% av avgångseleverna börjar studera under första året efter studenten.
Slutsatsen är att majoriteten av klassen har studerat inom de närmsta tio åren efter studenten. Dock hittar vi två i klassen som inte har valt att sätta sig i skolbänken igen. En av dem är Ida Pettersson som svarar på frågan om vidare studier med:
- Jag har inte pluggat en dag efter att jag tog studenten och skulle aldrig göra det heller.
Men vad gjorde de andra två tredjedelarna av Sa3b under det första året efter studenten?
Svaren på detta skiljde sig från varandra men en sak var gemensam och det var att de alla började jobba. Vissa inom hemtjänsten, någon på en check-in på en flygplats på Teneriffa. Detta gör att vi förstår att Sa3b jobbade inom ett väldigt brett spann med yrken. En gemenas sak som återupprepas hos flera av de deltagande var att det var en bra ”utväg” att jobba under det första året när man var lite vilsen i livet efter studenten, en som däremot jobbade mot ett tydligt mål var Maja Eklund
- Mitt första år efter studenten spenderade jag på Coop för att spara ihop pengar till en jorden runt resa.
Eklund var inte ensam om att drömma om att komma iväg på resor för att få njuta, upptäcka och lära sig nya saker. Enligt ett inlägg på Snacka med SYV så beskrivs det att värmen lockar många, både till sabbatsår så som för Eklund. Men även att många ungdomar väljer att fortsätta med sina studier utomlands genom antingen utbytesprogram eller på egen hand. Avslutningsvis skrivs det att extremt många ungdomar vänder sig utomlands för att jobba på liknande vis som Sa3b:s Ida Pettersson.
- Direkt efter studenten flyttade jag ner till Teneriffa där jag jobbade med check-in på deras flygplats. Detta har utvecklat sig och idag arbetar jag med flygplansdelar och är check-inagent på Arlanda berättar Pettersson
Det är inte bara Pettersson som tagit sig utanför Enköping utan ungefär hälften av Sa3b bor inte längre i Enköping. Idag är den före detta klassen utspridd över större delen av landet. Några har flyttat till Stockholm, några till Uppsala och Västerås, någon till Göteborg och en del som är kvar i Enköping. En av dem är Isabelle Vesström.
- Jag bor kvar i Enköping med man, barn, bil, villa och katt och det är precis så jag vill ha det!
De vanligaste alternativen efter studenten:
- Högskola/Universitet
- Arbete/Egenföretagare
- Yrkeshögskola
- Komvux (kommunal vuxenutbildning)
- Folkhögskola
- Övriga studier
- Utlandsstudier
Tips på hemsidor:
www.framtid.se – information om över 2000 yrken
www.studera.nu – söksida för högskolor & universitet
www.utbildningsinfo.se & www.allastudier.se – söksida för olika utbildningsformer, behörighetsvisaren
www.folkhogskola.nu – söksida för folkhögskoleutbildningar
www.yrkeshogskolan.se – söksida för yrkeshögskoleutbildningar
www.arbetsformedlingen.se – information yrken, utbildningsvägar, prognoser, jobbannonser, intressetest
www.antagning.se - där du söker till högskola & universitet
www.saco.se/valjayrke – information om yrken
www.csn.se – för att söka studiemedel
www.hogskoleprov.nu – information om högskoleprovet statistik.uhr.se – antagningsstatistik